Opdrachtgever: Van Wanrooij Projectontwikkeling te Geffen (in dienst)
Aannemer: Hendriks Bouwbedrijf BV te Oss
Architect: DOK Architecten te Amsterdam

View vanaf balkon op IJzeren Vrouw. © arjen schmitz
De drie ranke torens vanaf het Prins Hendrikpark. © arjen schmitz
De Amazones gezien vanaf de overzijde van de IJzeren Vrouw. © Photoprestige

Het betreft een binnenstedelijke herontwikkeling van de voormalige Hogere Agrarische School te ‘s-Hertogenbosch van Van Wanrooij Projectontwikkeling te Geffen. De ontwikkeling omvat 126 appartementen verdeeld over 3 identieke torens en een stallingsgarage met 179 parkeerplaatsen. Het ontwerpen en aanleggen van het direct aanliggende openbaar gebied (ca. 2 ha) behoorde ook tot de ontwikkeling.

Er is een WKO-installatie toegepast o.b.v. gascompressoren, een toen voor de woningbouw nieuwe techniek voor verwarming en koeling van de appartementen. Eén woontoren was bestemd voor verkoop en twee woontorens waren bestemd voor de verhuur, waarvan één vanwege de positieve verkoopresultaten bij de kooptoren ook is omgezet in koop.

Start van de verkoop, van de eerste woontoren, vond plaats in juni 2012. Het project is eind 2014 volledig opgeleverd. In 2015 heeft dit project, onder architectuur van voormalig Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, een Bossche BAI/BNA-architectuurprijs gewonnen.

Het betreft een grond- en opstalexploitatie met de verantwoordelijkheid voor het ontwerp en verkoop van deze ontwikkeling en een bij de complexiteit van het plan behorende takenpakket. De taken omvatten de ontwikkeling van het bouwplan in nauwe samenwerking met belegger, de verantwoordelijk voor verkoop en promotie van 42 koopappartementen, onderhandeling t.b.v. exploitatieovereenkomst met gemeente tot en met het coördineren van de aanbesteding t.b.v. een bouwteam, opstellen aannemingsovereenkomst en directievoering tijdens de uitvoering

In dit project is er ook een Ontwerpaansprakelijkheidsverzekering voor opdrachtgevers afgesloten en een leveringsovereenkomst met een WKO-exploitant. Deze taken behoorde ook tot de ontwikkeling.